Het Transformatorhuisje inspireert kunstenaars van divers pluimage. Naast beeldend kunstenaars, dichters en muzikanten nemen onder de noemer 'transformance' ook performance-kunstenaars aan de MAAS-activiteiten deel.

 

________________________________________________________________________

 

 - transformance 5 -

 

'een moment om stil te staan'

 

 MAAS en de polder - zat 23 sept 2023,  vanaf 14.00 uur -  Carla Hamel & Vicky Fisher

 

 

Dansmakers Carla Hamel en Vicky Fisher voerden op een zeer regenachtige zaterdagmiddag tussen de stortbuien door drie maal een "zeer korte performance uit van 6 , misschien 7 minuten, voor in het voorbij gaan naar……, of tijdens een wandeling of fietstocht. Een korte performance EEN MOMENT OM STIL TE STAAN BIJ………………het transformatiehuisje."

 

 

 

________________________________________________________________________

 

 - transformance 4 -

 

'vogelverschrikkelijken'

 

 MAAS en de polder - vrijdag 23 juni 2023   15.00  -  Ada Dispa

 

 

Op vrijdag 23 juni deed Ada Dispa mee aan 'poppetje gezien, kastje dicht'. Het beeld dat ze bij die gelegenheid wilde plaatsen - een vogelverschrikker, gemaakt van een cd-standaard, een juten zak, nog een lap en een houten masker - had ze door om standigheden niet bij zich, maar ze had wel snel wat spullen in een tas gestopt. "Ik ga zelf de vogelverschrikker zijn". Maar de levende vogelverschrikker wilde het land op en zo werd van een stilstaand beeld een bewegend beeld, een performance...

 

Voor bewegend beeld klik hier

________________________________________________________________________

 

 - transformance 3 -

 

'Jacobs & Brans'

 

 MAAS en de polder - zondag 30 april 2023   15.00  -  Els Jacobs/Daniëlle Brans i.s.m. POPOP-art

 

 

Vanuit het Transformatorhuisje komen twee verschillende gedachten werelden samen. Daniëlle Brans formuleert het aldus: ‘The strength and fragility of life fascinate me. I use performance and the physicality of the human body as a vehicle to explore emotions. In particular, the restrictions that life imposes on us as a result of pain or exhaustion intrigue me.' Jacobs werk vertrekt vanuit slechts één zin: ‘Der unendliche Raum dehnt sich aus…‘. Het valt allemaal samen op deze plek aan de Hezelstraat in de Ooypolder.

________________________________________________________________________

 

 - transformance  2 -

 

'and now the walls have collapsed'

 

MAAS en de polder - zondag 23 april 2023   15.00-15.30  - Valerie Ludwig i.s.m. POPOP-art

 

 

 

Valerie Ludwig  is een interdisciplinaire kunstenaar met een sterke focus op performance kunst. Ze heeft fascinatie voor alles wat beweegt, vloeibaar is en twijfelt en gebruikt dat als basis voor haar werk. Onderwerpen zoals heimwee, verlangen, de relatie tussen het menselijk lichaam en de natuur en de belichaming van dit alles in feministische context vormen de essentie van haar werk. Met de performance and now the walls have collapsed (for me at least) voor het transformatorhuisje onderzoekt zij het spel tussen de ruimte en het lichaam en hoe deze twee bruggen vormen en breken.

 

 

___________________________________________________________________________

 

- transformance 1 -

 

'from my childhood'

 

MAAS en de polder - zondag 16 april 2023  15.00 - 15.30 - Ronald de Ceuster i.s.m. POPOP-art

 

 

 

Deze performance met minimale bewegingen van Ronald de Ceuster is te lezen als een sculptuur met een stapeling van blokken: een altaar. De objecten: relikwieën, de figuur: opgebaard. H is slechts 'een mogelijkheid tot': het altaar bestaat uit blokken, de objecten zijn materialen en de figuur is de kunstenaar zelf, in leven en niet werkelijk opgebaard. Het is als een spel dat hij serieus speelt en waarbij hij zich de vraag stelt hoe met materie om te gaan om te komen tot een (innerlijke) ervaring voor de kijker.

 

Voor bewegend beeld klik hier