Het voormalige transformatorhuisje aan de Hezelstraat in de Ooijpolder bij Nijmegen spreekt tot de verbeelding. Menig wandelaar heeft wel eens het trapje beklommen en vanaf het bordes over de weilanden uitgekeken naar de stuwwal of heeft geschuild op de bankjes onder de boog. Helaas is het huisje ook meer dan eens doelwit van vandalisme: er werden brandjes gesticht, muren werden beklad. De Stichting van Steen en Natuur doet haar uiterste best om dit erfgoed te behouden. Sinds enige tijd heeft Staatsbosbeheer het huisje verbannen achter een hekwerk. Dat is jammer. Het huisje staat er nu ietwat verloren bij.

 

Reden genoeg voor beeldend kunstenaar Bart Drost om - na vijf stille jaren - zijn alias MR.MAAS  weer van stal te halen: in en rondom dit transformatorhuisje speelde zich van 1 april 2022 tot 1 april 2024 het een en ander af: onder de noemer 'MAAS en de polder' nodigde hij kunstenaars, schrijvers, filmmakers en muzikanten uit om zich te laten inspireren door het huisje zowel als door het landschap.

 

______________________________________________________

'trafotainment'

Bij het trafohuisje staat een informatiepaneel uit twee delen, met tekst en uitleg over dit industrieel monument. Op de panelen werd door een onverlaat een hagelschot afgevuurd, met als gevolg dat het geheel een armzalige, sneue maar zeker ook een agressieve uitstraling heeft gekregen. Dat vraagt om zo nu en dan een kleine (of grotere) ingreep.

 

kunst onderweg - Jos van Gessel, Frank Tarenskeen, Frans Drummen e.a.

dichter bij de grond - Wilma Gosejacob en andere dichters

wat verdwijnt blijft - Bart Drost

lijnen trekken - Bart Drost

gekleurde hagel - Ernie Bossmann

zo en en zo - Bart Drost & Pnin Pnin

verzachtende omstandigheden - Bart Drost

______________________________________________________________________________________

 'het trafohuisje zingt'

Elke zondagmiddag in de maand oktober van 2023 van 14.30 tot 14.45 klonken er onder het motto 'het trafohuisje zingt' aan de Hezelstraat in Ooij één- of meerstemmige liederen. Een project van Nico Huijbregts met Stefanie Janssen, Nora van Dam, Lucas Mens, Jeanne Jonkers, Mieke Schuijers, Ants Creemers, Bart Drost en Leon Verschuur.

Voor een beknopt overzicht klik hier

 

 ______________________________________________________

 'transformances'

Het Trafohuisje leent zich niet alleen voor beeldende projecten en ingrepen, maar ook performance kunstenaars worden uitgedaagd een bijdrage te leveren.

 

een moment om stil te staan - Carla Hamel & Vicky Fisher

vogelverschrikkelijken - Ada Dispa

Jacobs & Brans - Els Jacobs & Daniëlle Brans

and now the walls have collapsed - Valerie Ludwig

from my childhood - Ronald de Ceuster

 

______________________________________________________

'het transformatiehuisje'

Onder de noemer ‘Het transformatie-huisje’  worden tijdelijke interventies gedaan aan de buitenkant van het transformatorhuisje en wel zodanig, dat de aard en het karakter een verrassende verandering ondergaan. De acties zijn telkens maar van korte duur.

 

het trafomannetje - Marcel Bors

opwaaiende kleurvlakken - Bart Drost

silent installation - Gerard Koek

het weerhuisje - Daniëlle Brands & Rein van Vucht

iets met klei - Rein van Vucht

 

__________________________________________________

'aubade voor een landschap'

Elke zondagochtend van de maanden juni, juli en augustus om 11.00 uur in de ochtend klonk een 'aubade voor een landschap' vanaf het kleine bordes van het transformatorhuisje aan de Hezelstraat in Ooij. Dertien maal een muzikaal optreden van één kwartier, verzorgd door de volgende solisten:

 

Henk van den Berg

Jan Hoenselaer

Jeroen Diepenmaat

Dirk Luijmes

Bo van de Graaff

Ernst Spaan

Reinhold Boogaard

Georgette de Sonnaville

René Brouns

Gerard van der Kamp

Sabine d'Hont

René van Haren

Marco Blaauw & Christine Chapman

 

 ______________________________________________________

 'stroomstootjes'

Het Transformatorhuisje aan de Hezelstraat in de Ooypolder spreekt menigeen tot de verbeelding en heeft diverse kunstenaars juist dát stroomstootje gegeven waardoor nieuwe ideeën, nieuwe werken ontwikkeld werden en wellicht nog gaan worden.


 

______________________________________________________

 'poppetje gezien'

Onder het motto 'poppetje gezien, kastje dicht' presenteren kunstenaars het landschap aan één van hun beelden. Van 13.00 tot 17.00 lang kijken de beelden vanuit  de takelopening van het trafohuisje uitk over het landschap.

 

  ___________________________________________________

 'het innerlijk landschap'

In de zomer van 2022 gaat Bart Drost op zoek naar 'het innerlijk landschap', ontvangt daartoe zeventig collega-kunstenaars in het transformatorhuisje en verzamelt via een aantal door hem gestelde opdrachten de indrukken die het landschap op hen maakt, welke afdruk het op hun ziel achterlaat.

 

______________________________________________________

'Het Hooge Woord'

Bij 'Het Hooge Woord' op zondag 28 augustus 2022 klonken vanaf het balkon van het trafohuisje aan de Hezelstraat in de Ooijpolder  gedichten. Op initiatief van Wilma Gosejacob hadden zeer bekende en minder bekende dichters uit het Nijmeegse 'Het Hooge Woord' en leverdem zo hun bijdrage aan een poëzie-estafette. Van 11.30  tot 13.00 uur werd er non-stop voorgedragen.

 

  ______________________________________________________