MAAS-kort 17 - november 2016

 


 

 

Van augustus 2015 tot november 2016 schilderde Fons Derks één avond in de week met acrylverf op groot formaat papier krantenfoto's na. Niet zomaar foto's: het zijn acht stills uit het televisieprogramma "Thuis voor de buis", waarvan het format is: zet een camera naast de televisie en registreer wat er op de bank gebeurt.

In MAAS toonde hij meer dan dertig schilderijen. Geen 'keuze uit de serie', nee het waren ze allemaal. Rijp en groen. Elk met zijn eigen specifieke karakter, eigen sfeer, met zijn eigen handigheid/onhandigheid. Waar zit 'm dat nou in dat dezelfde foto nu eens een vrij realistische plaat oplevert, dan weer een naar de abstractie neigende afbeelding?

 

 

klik hier en bekijk de schilderijen een voor een

 

  *****

 

Op zondag wordt in MAAS soep geserveerd.

In dit geval op 27 november 2016

 

 

Pompoensoep met zoete bataat en rozemarijn

Porties: 6

 

Ingrediënten:

3/4 van een kleine pompoen
2 grote uien
2 theelepels geperste knoflook
1 theelepel geschilde en fijngehakte gemberwortel
3 grote oranje of goudkleurige zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
1 rode peper
2 takjes rozemarijn
1 pak diepvrieserwtjes
2 liter groentebouillon
1 theelepel zout
2 theelepels gemalen zwarte peper
1 theelepel paprika

 

Bereidingswijze:

Maak eerst de pompoen klaar door het midden eruit te halen en de schil eraf te halen.Snijd in blokjes van 2 cm, zet opzij.
Snijd en fruit de uien 5-8 minuten in het kokosvet tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de knoflook toe, bak nog eens 3 minuten.
Roer de blokjes pompoen, zoete aardappel en gember erdoor. Giet de groentebouillon erover en zorg ervoor dat alle groenten bedekt zijn. Breng aan de kook, voeg rozemarijn toe, laat sudderen en zet de deksel erop. Kook 15 minuten of tot de pompoen en zoete aardappels super zacht zijn.
Meng alles met een staafmixer of een blender tot een gladde massa. Voeg dan de erwtjes toe en laat ze warm worden.