MAAS-kort - februari 2014


 

 In 1973 verschijnt de eerste Gekkenkrant, een tijdschrift voor psychiatrische patiënten. Behalve veel brieven van patiënten bevat de krant ook informatie over therapieën, over ontwikkelingen in de inrichtingen en over de rechten van de patiënt. De naam Gekkenkrant levert veel kritiek op, met name van patiënten. De redactie geeft in het vierde nummer (juni 1974) de volgende toelichting: "Deze krant heet Gekkenkrant omdat hij is voor mensen die gek genoemd worden. Wij zijn dus gek en we komen er rond voor uit. We kunnen elkaar alleen helpen als we inzien dat we allemaal op dezelfde manier worden uitgescholden en gediscrimineerd. Dat is juist onze kracht. Samen gediscrimineerd, dus samen er wat aan doen; dat is de enige manier." In januari 1981 verschijnt de Gekkenkrant voor het laatst.

 

In het kader van MAAS-kort nodigde Marcel Bors diverse kunstenaars uit te reageren op de 'Gekkenkrant'. Dit resulteerde in een indrukwekkende tentoonstelling waaraan meer dan 25 kunstenaars deel hebben genomen.

 

Deelnemende kunstenaars:

Ans Verdijk, Bart Drost, Carel Lanters, Christoph Heek, Frans van Nunen, Gabi Rets, George Meertens, Henk van de Berg, Judith Hettema, Klaus Boegel, Liesje van de Berk, Louis van Marissing, Marcel Bors, Marjolein Markink, Marlieke Overmeer, Mieke Smits, Monique Vegter, Pam Emmerik, Raymond Huisman, Rinke Nijburg, Salwa Jabli, Yvonne Halfens

 

Meer foto's:

 

performance George Meertens

performance Liesje van den Berk

de kunst

de mensen

 

*****

 

Bij de activiteiten in MAAS-kort wordt soep geserveerd.

In dit geval op zondag 23 februari 2014:

 

 

 

 

 

 

 

Bietensoep:

6 pers.

500 gr rode bieten, schillen, 2 stengels bleekselderij, 1 moesappel, 1 ui.

Groente in stukken snijden en aanbakken in olijf of zonnebloemolie.

1 theelepel komijnzaad meebakken en op het laatst wat koriander en paprikapoeder toevoegen.

Gaar koken in 1,5 ltr groentebouillon en pureren.

Op smaak maken met zout, peper en citroen.

Opdienen met fijngehakte dille.